Allt om influencers

Influencer marketing / Influencermarknadsföring, Vardagen som influencer

Skydda dig mot stalkers

Ett ämne som inte är allt för roligt att prata om, men som tyvärr är en viktig sak för alla influencers att känna till är stalkers. För när du är en offentlig person så kan det alltid finnas några skumma typer som inte respekterar dina gränser och försöker lista ut var du bor. Men hur kan man skydda sig mot det och vad är viktiga försiktighetsåtgärder att ta om man är influencer?

Investera i övervakningskameror och larm

Det klassiska fungerar ofta bäst – övervakningskameror för utomhusbruk som du kan placera på infarten, vid din ytterdörr eller på någon annan lämplig plats ser till att ingen kommer upp till din bostad oannonserad. En så kallad IP-kamera skickar dig en pushnotis till din mobil så fort som den upptäcker rörelse utanför din bostad och en bra modell kan särskilja mellan människor och djur.

Kombinera en övervakningskamera med ett larm för att få bästa möjliga skydd. Larmet får gärna vara kopplat till en bevakningscentral som skyddar ut väktare när det behövs.

Akta dig för att avslöja för mycket online

Som en offentlig person är det en självklarhet att du måste dela med dig av ditt privatliv, annars så tappar din publik snabbt sitt intresse. Men det betyder inte att du kan dela allt helt obehindrat, särskilt om du redan vet att du har en stalker. Var försiktig med att dela var du befinner dig i realtid. Publicera gärna saker en stund efter att du har försvunnit från platsen för att undvika att bli förföljd. Det kan räcka med en tidsfördröjning på en timme eller så.

Se upp för doxning

Doxning är när någon får tag i information om dig och delar det på internet med andra. Det kan till exempel vara att någon får tag i din adress och uppmuntrar andra att trakassera dig eller att de får tag på känsliga uppgifter genom sociala medier och sprider det. För att undvika att bli doxad bör du regelbundet byta lösenord på dina sociala medier och e-postkonton. Se även över exakt vad du delar på dina sociala media-konton och ta bort sånt som kan vara känsligt i fel händer.