Allt om influencers

Influencer marketing / Influencermarknadsföring, Vardagen som influencer

Influencer och lön – hur mycket är normalt att tjäna?

Är du influencer och funderar över lön? Fascineras du också av influencerkulturen och undrar hur mycket dessa personligheter faktiskt tjänar? Influencermarknadsföring har växt till en miljardindustri och det finns många sätt att tjäna på, men hur mycket är det normalt att tjäna som influencer i lön? Här tar vi upp den genomsnittliga influencerlönen, vad som påverkar den och hur du kan hoppa på denna lönsamma trend.

Vad är en influencer?

Det har du säkert redan koll på det vid det här laget, i alla fall om du brukar besöka alexias.se. För dig som inte gör det är en influencer en person som har förmågan att påverka sina följares köpbeteende och åsikter genom sin trovärdighet, kunskap eller relation med sin publik. De är framstående figurer i sociala medier och har ofta specialiserade kunskaper inom ett visst ämnesområde.

Influencer och lön: Vad är sant?

Det finns en allmän uppfattning att alla influencers är extremt rika. Medan det är sant att vissa influencers som Kylie Jenner och Cristiano Ronaldo tjänar miljoner på sina inlägg, är dessa stjärnor undantag snarare än regeln. Influencer lönen varierar starkt baserat på en rad faktorer, inklusive vilken plattform de använder, deras antal följare, engagemangsnivå och nischen de är i.

Influencer och lön baserad på plattform

Youtube är den mest lönsamma plattformen just nu p.g.a. dess reklamintäkter.

Plattformen en influencer väljer att bygga sin publik på kan ha en betydande inverkan på deras lön. Till exempel är YouTube ofta den mest lönsamma plattformen på grund av dess reklamintäkter. Instagram, å andra sidan, är känd för sina sponsrade inlägg. Medan TikTok har blivit en favoritplattform för yngre influencers, erbjuder dess Creator Fund ytterligare intäktsmöjligheter.

Influencer och lön baserad på följarantal

Antalet följare en influencer har är direkt proportionellt mot deras potentiella inkomst. De med ett följarantal över en miljon kan förvänta sig att tjäna betydligt mer än de med några tusen följare. Men, det är inte bara följarnas antal som är viktigt. Engagemang är en nyckelfaktor. En influencer med färre, men mer engagerade följare kan tjäna mer än en influencer med många följare men lite engagemang.

Influencer och lön baserad på nisch

Även nischen influencern verkar inom spelar en stor roll i deras löneförväntningar. Till exempel, influencers inom mode och skönhet, teknik och resor har historiskt sett haft högre löner. De som opererar inom mer nischade områden kan emellertid också tjäna bra om de har en dedikerad och engagerad följarskara.

Hur man blir en lönsam influencer

Att bli en lönsam influencer handlar om mer än bara att skapa en sociala medier profil och vänta på att följarna ska komma. Det kräver strategisk planering, engagemang för kvalitetsinnehåll och förmåga att bygga och upprätthålla en stark relation med din publik.

Slutsats: Hur mycket är det normalt att tjäna som influencer?

Medan vissa influencers tjänar miljoner, är det normalt att tjäna mellan några tusen till några tiotusen kronor per månad. Influencer lön varierar starkt baserat på en rad faktorer, inklusive plattform, följarantal, engagemang och nisch.

Influencermarknadsföring fortsätter att vara ett kraftfullt verktyg för varumärken, vilket innebär att det finns en stark efterfrågan på influencers. Så, om du har en passion för ett visst ämne och njuter av att dela det med andra, kanske det är dags att ta steget och bli influencer.