Allt om influencers

Influencer marketing / Influencermarknadsföring

Förbättra ljusinsläppet i ditt hem för snyggare bilder

Att ta bra bilder i hemmet handlar inte bara om kamerans inställningar och motivet, utan i hög grad också om ljuset. Naturligt ljus kan förvandla en ordinär bild till en extraordinär. Här följer några tips för hur du kan optimera ljusinsläppet i ditt hem för att ta bättre bilder.

Ta bilder i uterum och inglasningar

Uterum och inglasade partier erbjuder en unik möjlighet att fånga naturligt ljus. Dessa rum har ofta stora fönster eller glaspartier som släpper in ljus från flera håll. Det diffusa ljuset som skapas när solen filtreras genom glaset är perfekt för fotografering. Experimentera med olika vinklar i ditt uterum eller inglasade parti för att se hur ljuset förändrar ditt motiv.

I vissa fall är det bättre om du får det naturliga solljuset utan att det går genom fönstret eller glasdörrar. Dörrar kan komma i olika former och det ger möjlighet att öppna upp stora delar av rummet med exempelvis vikdörrar och skjutdörrar.

Ljusa gardiner

För att maximera ljusinsläppet, välj ljusa gardiner. Ljusa färger reflekterar ljuset istället för att absorbera det, vilket gör att rummet blir ljusare. Tjocka, mörka gardiner kan skapa en mysig känsla, men de är inte optimala för fotografering. Istället bör du satsa på tunna, ljusa och kanske till och med halvtransparenta gardiner som släpper igenom mycket ljus men ändå dämpar det skarpe solskenet.

Placera gardinerna på sidan av fönstren

Ett enkelt trick för att få in mer ljus är att dra gardinerna åt sidan istället för att bara ha dem halvöppna. Detta ökar området genom vilket ljuset kan komma in och minimerar skuggor som gardinerna kan skapa. Se till att gardinstängerna är tillräckligt långa så att gardinerna kan dras helt åt sidan av fönstret. Detta gör att du kan utnyttja hela fönstrets ljusinsläpp för dina bilder.

Fota när solen är framme

Tidpunkten på dagen då du fotograferar spelar också stor roll. Försök att fotografera när solen är framme för att utnyttja det naturliga ljuset.

Morgon- och eftermiddagsljuset är ofta mjukare och mer förlåtande än det hårda mitt på dagen-ljuset. Observera solens rörelse genom ditt hem och planera dina fototillfällen därefter. Ett rum som badar i morgonsolen kan erbjuda helt annorlunda förutsättningar än samma rum på eftermiddagen.

Ljus är A och O för bra bilder

Genom att förstå och utnyttja naturligt ljus i ditt hem kan du dramatiskt förbättra kvaliteten på dina bilder. Ett uterum eller en inglasning med vikdörrar är helt klart att föredra men alla har inte den möjligheten och då hjälper det andra tipsen i artikeln att hitta naturligt ljus till bilderna.

Det handlar om att utnyttja vad du har tillgängligt – vare sig det är ljuset i ett uterum, användningen av ljusa gardiner, att dra gardinerna åt sidan, eller att välja rätt tidpunkt på dagen för att fota. Med dessa enkla knep kan du skapa vackra, ljusa och levande bilder i ditt eget hem.