Allt om influencers

Hälsa

Ansiktsvård – Så tar du hand om din hy

Ansiktsvård är en viktig del av att ha en bra hud, men inte det enda som spelar roll. Om du äter ohälsosam mat och inte får tillräckligt med vila kommer ditt ansikte att lida för det. Att ta hand om sig själv i allmänhet är nödvändigt för att få en vacker hud. Ha en hälsosam kost, dricka mycket vatten under dagen, motionera regelbundet och få tillräckligt med sömn är alla viktiga delar för att ta hand om din kropp på ett bra sätt, vilket i slutändan påverkar ansiktets tillstånd. För att hålla rynkor borta från att bildas nära ögonen, drick mycket vatten under hela dagen. Allt som är bra för hjärtat, som omega-3-fettsyror som finns i fisk som lax och tonfisk, kan vara till hjälp för att se till att din hud håller sig frisk.

Vilka ansiktsprodukter ska jag använda?

När du väljer ansiktsvårdsprodukter, tänk på vad som fungerar bäst för din hudtyp – normal, torr, fet eller kombinerad – och prova sedan ut alla. Experimentera tills du hittar något som får din hud att kännas mjuk och spänd efter att du använt det i några dagar. Kom ihåg att det inte finns någon ”mirakelprodukt” som kan få bort alla röda fläckar, sudda ut fina linjer i pannan eller få mörka ringar att försvinna … det handlar om att ta hand om sig själv genom rätt kost, daglig motion och att tvätta ansiktet varje kväll innan du går och lägger dig. Kom också ihåg att få tillräckligt med sömn!

Normal hy

Normal hud har en jämn struktur med en genomsnittlig mängd oljeproduktion, men vissa människor har normal kombinerad hud som innebär fet i T-zonen (panna och näsa).

Ibland är din hud normal och behöver inte ha så mycket extra arbete utöver att tvätta ansiktet varje kväll och applicera en fuktighetskräm på dagen (eller få den exfolierad regelbundet).

Tvätta bort all överflödig smuts från dagen med en exfolierande rengöringsmedel eller en tvättlapp … men kom ihåg att inte skrubba varje centimeter av ansiktet, eftersom det kan orsaka rodnad och irritation. Använd en kräm för ansiktet efter rengöringen och innan du går och lägger dig på kvällen om du vill ha en slätare hud på morgonen. Ett sista tips: Om du ska gå ut utan solskydd eller om du sitter nära ett fönster som får sol, lägg på BB-kräm först för att skydda huden mot UV-strålar.

Fet hy

Personer med fet hud vanligtvis en överdriven talgproduktion, vilket bidrar till den tjocka strukturen på deras hud. De som har fet hud kan också drabbas av uttorkning, eftersom överdriven talgproduktion kan orsaka täppta porer och brist på återfuktning på grund av avdunstning när den blandas med luft … vilket kan leda till fina linjer eller rynkor.

Med fet hud ska du vara uppmärksam på vad du lägger på ditt ansikte. Att använda tunga krämer kan förvärra ditt problem eftersom de tenderar att täppa till porerna … vilket bara får oljeproduktionen att öka ännu mer. Prova en oljefri fuktighetskräm eller en med salicylsyra tillsatt för akne benägna hudtyper … alla blemmor är inte lika eftersom vissa människor inte bryter ut alltför ofta medan andra kommer att bryta ut regelbundet.

Torr hy

Personer med torr hud har en tendens att uppleva uttorkning i ansiktet på grund av låg fukthalt till följd av brist på fukt i ansiktet. Om du har torr hud kan du överväga att använda en mild rengöring och fuktkräm under dagen. Om din hud börjar kännas extremt stram och kliande kan du använda en krämig fuktighetskräm i stället för en gel- eller lotionformel.

Om din hud är extremt torr kan du försöka använda en exfolierande mask en eller två gånger i veckan för att få bort döda hudceller.

Du kan också exfoliera med pimpstenar eller andra verktyg för ansiktet. Försök att använda en fuktgivande, icke-komedogen solkräm när du utsätts för solljus. Om din hud är extremt torr kan den flagna och fjälla efter solexponering.